4-åringen lär sig läsa
Ska man lära barn i förskoleåldern att läsa?
Jag har fått reaktionen, det är bättre att de lär sig i skolan! Och, skolan blir ju så tråkig om de kan för mycket när de börjar skolan.
Hmm...jag är inte för att vi tvingar barnen att läsa innan de börjar skola, men får barnen tillgång till böcker och blir lästa för mycket, så kommer automatiskt nyfikenheten och vilja till att lära sig läsa själv. Den nyfikenheten ska vi ta tillvara på! Ett barn som är nyfiken på att lära sig läsa går inte att stoppa, utan lär sig läsa vare sig du vill eller inte, så se till att barnen har mycket böcker omkring sig och LÄS!
De som tycker att läsningen ska överlåtas till skolan tänker sig kanske att de ska traggla bokstäver med sina barn...hoppa över det. Det är ju sååååå tråkigt! Läsning ska vara kul!
Eller är det en oror över att "göra fel"?
Mina tips för en lyckad lässtart:
- Läs, läs, läs, läs för era barn allt som de villa att ni ska läsa.
- Se till att ni och barnen kan frossa i böcker! Vi har fantastiska bibliotek i Sverige, ta tillvara på det.
- När barnet visar intresse för att vilja läsa själv: tala om hur bokstäverna låter och vänta med att prata om alfabetet, det är ganska ointressant när man ska lära sig läsa, enligt mig. Vet barnen hur bokstäverna låter och att flera ljud bildar ord, så har ni kommit långt.
- Låt barnets erövring av läsandet vara lustfyllt. Lek med språket och låt barnet lära utifrån eget intresse. När de börjar skolan är det läsning som gäller vare sig de vill eller inte, så låt läsningen växa med lust hemma.
Tips för era lässugna barn


Vi har testat "läsplutten" från förlaget goboken.
I deras paket får man bra och enkel handledning som förälder i "Att lära sig läsa, tips för en mjukstart på läsresan" , en högläsningsbok med samma tema som läseböckerna vilket gör att barnet har en förförståelse som hjälper deras egna läsande. Vår 4-åring gillar böckerna och bilderna som ger förståelse för texten och vi kan samtala och gissa vad som ska hända innan vi läser texten. I läseböckerna återkommer samma ord flera gånger, vilket gör att barnet snabbt kan helordsläsa dessa ord och slippa ljuda. Det get en känsla av att lyckas och då vill de lära mer.
Med läsplutten lär sig barnen snabbt hur en text är uppbyggd i meningar, då läsplutten, en punkt, har en central roll i läspluttenserien. Vi möter också frågaren, roparen och pausaren.
Nackdelen som vi stötte på med läsplutten var att det blev trögt i början då texterna är uppbyggda med både små och stora bokstäver.
Då pausade vi läsplutten lite och läste böcker ur serien "Extra lätt att läsa" där alla bokstäver är versaler. Det blev enklare och känslan av att lyckas och vilja lära mer var tillbaka.

Varje paket från gobokens läsplutten ökar successivt i svårighetsgrad och det är lätt att pausa prenumerationen.
Bra sätt att komma igång med läsandet hemma!
Kommentera gärna och ställ frågor!
Jag tycker att om barn e intresserade av bokstäver så ska man absolut uppmuntra baren till det .jag tror att dom har mycket försprång när dom väl börjar skolan sedan .